2016. december 3., szombat

Télapóvárás Baranya íze módra

Nálunk a télapót bizonyos előjogok illetik meg. Például megmondhatja (megüzenheti) az itt lakó gyermekeknek, hogy ezt vagy azt szeretne látni az ablak előtt éjszaka (ez természetesen mindig egy finom sütemény) a kemény munkájáért cserébe (zsákcipelés, rénszarvasetetés).
Az üzenetet komolyan kell venni, illik teljesíteni a kérést.
Az egyik ilyen hatodikai kérésre készült ez a friss kifli.

Pizzatészta alapja van (kenyértészta):
15 púpos evőkanál liszt
1 élesztő vízben felfuttatva kis cukorral
1 tk. só
langyos víz vagy tej

A szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, felét pizzának el is készíthetjük vacsorára. A maradékot kör alakban kinyújtjuk, előbb félbe, negyedbe és nyolcadba vágjuk. Erre jön a töltelék: kipirított sonka- vagy szalonnakockák, sajt, zsírban (olajban) kicsit megfuttatott zöldfűszerek, bazsalikom- vagy medvehagymapesto, gillszósz, bármi ami épp kéznél van. Bentről kiteker, tetejére egész felvert tojás, reszelt sajt. Kelesztés, sütés, kész!

A télapó biztosan örülni fog neki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése