2015. augusztus 20., csütörtök

Nehéz a kezdet, a folytatás talán még jobban, de szükséges a blog - állítják a marketinggel foglalkozó szakértők. Tény, hogy minden űrlap, kérdőív, pályázat megkérdezi, hogy üzemeltet-e blogot. Jelentem: most már igen! És az is tény, hogy más funkciót tölt be, mint a FB, hiszen a régebbi bejegyzések is könnyebben elérhetőek és itt a verbalitáson nagyobb hangsúly van.

No de térjünk a lényegre, hiszen dübörög a nyár, halad a kerti munka. Csodás a paradicsom. Tegnap szedtem egy nagyobb mennyiséget, kezd beérni. A nagyobb bogyók 40 dekásak. Nehéz volt az idei indulás, hiszen meglehetősen későn kezdtük a veteményezést, új a hely, a föld, a mikroklíma, a kártevők, de lényegesen több örömet jelent, mint a régi kertünk.
A paradicsommagok még a dédi kertjéből származnak, visszük tovább a vérvonalat. A tavaly szedett magjaim megpenészedtek a télen (nagyon vizes volt a korábbi szőlőben az épület), így Incitől kértem újra palántát.
4 fajtát ültetünk:
- Jugó, közismertebb nevén befőző paradicsom: ezek óriási bogyót hoznak, kornyadoznak a paradicsomtövek. Gyönyörű, húsos, szárításra, aszalásra ez a legalkalmasabb.
- Korai vagy gömbölyű: ezek szinte fürtökben lógnak a tövön. Korai neve ellenére nálunk egyszerre érik a jugóval.
- Koktél: fürtös paradicsom, ez érik a legkorábban, nagyjából két héttel korábban, mint a többi. A gyerekek kedvence, hiszen kicsi. Ez egyáltalán nem befőzni való.
- Hosszúkás: jól hámozható fajta, a magok könnyen eltávolíthatóak anélkül, hogy a hús egy részét is ki kellene vágni. Ez a leginkább érzékeny a káliumhiányra. Ha rossz a föld vagy aszályos az időjárás, a káliumot és a vizet pótolni kell, különben még azelőtt le kell szedegetni a csúcsrothadásos szemeket, mielőtt beérnének a bogyók. Idén rendszeres öntözéssel és válogatással megállítottuk a csúcsrothadást.
Ez a 4féle palánta talán egy kicsit sok is, de kell a mennyiség a házi ketchuphoz, meg a salátákhoz, a paradicsommártáshoz, a grillszószhoz és pizzaszószhoz.

Idén Csaba szerkesztett egy egyszerű napaszalót, remekül működik. Külön előnye, ha nem vagyunk a kertben és esik az eső, akkor sem lesz vizes a beletett zöldség vagy gyümölcs, mert egy üveglappal takarom be.
A recept nagyon egyszerű: egy asztallábra lett erősítve egy ablaktábla - kerettel, üveggel együtt. Erre szúnyogháló került, rá a paradicsom, végül még egy ablaktábla. Belül az üvegházhatás miatt jó meleg van, a nedvesség a két ablaktábla közötti résen gond nélkül eltávozik és marad az aszalt paradicsom!!! Legyek, rovarok sem tudják meglepni. Sokkal jobban működik, mint gondoltam.

Aszaló, tele szilvával...
A héten elkezdem a paradicsom befőzését és jöhet a ketchup is, mert a tavalyi épp most fogyott el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése